#manazment #studium #vysokaskola

Udržateľnosť v mojej samospráve – ako začať od seba?

S pojmom udržateľnosť sa v dnešnej dobe stretávame na každom rohu. Isto sa ti hneď ako prvé vybaví recyklovanie, ochrana životného prostredia či opätovné využívanie materiálov. Vieš ale o tom, že udržateľnosť nie je iba o týchto najviac viditeľných veciach? A že sčasti je za ňu zodpovedná obec či mesto, v ktorom žiješ?

Na začiatok by sme si mohli priblížiť, o čom celý koncept udržateľnosti je. Definícia vraví, že udržateľný rozvoj je taký, ktorý pomáha napĺňať potreby súčasných generácií bez toho, aby ovplyvňoval potreby budúcich generácií. Laicky teda môžeme povedať, že ide o to, aby sme si síce teraz užívali život, ale mysleli aj na to, aby si ho mohli užívať aj generácie o 20, 50 či 100 rokov. Všeobecne sa skladá z troch pilierov, na ktorých silno stojí a jeden bez druhého nemajú pevné základy.

Sú to piliere:

  • Ekonomický – v ktorom ide najmä o takzvanú ekonomickú udržateľnosť, a teda zachovanie istého ekonomického stavu aj budúcim generáciám
  • Ekologický – toto je ten najviditeľnejší pilier, ktorého cieľom je zachovávať biodiverzitu, ochraňovať životné prostredie a čo najviac sa starať o zachovanie prírody
  • Sociálny – pilier, ktorý ti možno hneď nenapadne, ale jeho podstatou je prepájanie komunít, vytváranie udržateľného spoločenstva, ktoré si je nápomocné a dokáže fungovať ako celok

No a ako k tomuto všetkému vedia prispieť obce či mestá?

Obec je priestor, v ktorom (chceme či nechceme) trávime veľa času a možno sa nad tým ani nezamyslíš. Či už niekde študuješ, brigáduješ, žiješ, športuješ, stále sa ťa dotýkajú aj obecné rozhodnutia. A práve tieto rozhodnutia by mali (v ideálnom prípade) byť v súlade s udržateľnými princípmi a piliermi. Rozoberme si to na drobné…

ekonomickom pilieri môže obec podporovať napríklad malé podniky a drobných podnikateľov. Ak si niekedy otvoríš živnosť, môže to ovplyvniť aj teba. Pokiaľ má obec vytvorený nejaký hub pre začínajúcich podnikateľov, prípadne tam existuje coworkingový priestor, hneď sa funguje jednoduchšie, no nie? Tiež môže investovať do rôznych projektov, do ktorých sa môžeš zapojiť aj ty ako študent/ka. Sleduj stránky svojej obce/mesta a chytaj sa príležitostí.

Pokiaľ sa bavíme o ekologickom pilieri, teda tom najviac viditeľnom, samospráva môže zariadiť zlepšenie nakladania s odpadom, napríklad podporiť recykláciu, kompostovanie alebo obmedziť používanie jednorazových plastových výrobkov. Možno sa aj vo vašej obci občas deje zber papiera, ktorý je tiež príkladom udržateľnej ekologickej aktivity. Jedným krásnym príkladom je zachovanie zelene v obci/meste a výstavba parkov a zelených priestorov.

Ak ťa zaujíma stav udržateľnosti v slovenských mestách, Inštitút cirkulárnej ekonomiky vytvoril parádny report! Nájdeš ho tu. 🌲

A v tom poslednom pilieri, teda sociálnom, sa môžeme baviť hlavne o podpore spoločenstiev a komunitných akcií v samospráve. Isto ti napadne organizácia nejakého obecného podujatia, charitatívne akcie, bazáre a podobne. K sociálnemu pilieru však patrí aj investovanie do udržateľnej zelenšej dopravy, čomu sa na Slovensku venujú viac mestá ako dediny. V sociálnom pilieri ide aj o podporu rovnosti medzi občanmi alebo takzvanú inklúziu nejakým spôsobom znevýhodnených občanov.

To je síce super, ale prečo mám teda začať od seba?

Je to jednoduché. Ak sa každý jeden z nás rozhodne urobiť len malú zmenu k lepšiemu, spolu sa tieto malé zmeny zrátajú a vznikne niečo obrovské. A takto postupne dokážeš podporiť udržateľnosť aj v obci či meste, kde žiješ. Tu je pre teba pár krokov, ako môžeš začať:

  1. Zvyšuj povedomie o udržateľnosti. Rozprávaj sa s ľuďmi vo svojom okolí, veď debaty, filozofuj, hýb myšlienkami. Zdôrazňuj význam udržateľného rozvoja a pomaly sa zapájaj do vzdelávacích aktivít vo svojom okolí.
  2. Znižuj svoju ekologickú stopu tým, že sa zamyslíš nad tvojím životným štýlom a tým, či je možné niečo zmeniť. Môžeš minimalizovať svoj vytvorený odpad, znížiť spotrebu vody alebo energií alebo sa snažiť viac presúvať verejnou dopravou, peši či na bajku.
  3. Zapoj sa do miestnych iniciatív, ako napríklad aktivity či skupiny zaoberajúce sa udržateľnosťou. Možno je v tvojom meste mládežnícka organizácia, ktorá usporadúva workshopy zamerané na udržateľnosť. Alebo sa usporadúvajú komunitné bazáre. Možností je veľa.
  4. Navrhuj a podporuj udržateľné projekty, ako výsadbu stromov, čistenie okolia, povodí, podpora recyklácie, vytvorenie komunitných miest. Ak máš v hlave super nápad, neváhaj dať ho na papier, vytvoriť projekt, ktorý môžeš následne odprezentovať starostovi či primátorovi. Nikdy nevieš, či náhodou takéto niečo nechcú v obci uskutočniť 😊
  5. Podieľaj sa na rozhodovaní v samospráve takými spôsobmi, ktoré ti obec/mesto umožňuje. Ak sa dá, zájdi občas na zasadnutie zastupiteľstva, podávaj podnety na webovej stránke, komunikuj so zamestnancami úradu a žiadny dobrý nápad na zmenu v tvojom okolí si nenechávaj pre seba.
  6. Inšpiruj a zapájaj ostatných je naša posledná rada pre teba. Buď príkladom pre svoje okolie, ako aktivitu s kamošmi vymysli čistenie blízkeho parku, náučný výlet do prírody či si zorganizujte brainstormingovú session s nápadmi na zlepšenie stavu vašej obce či mesta.

Aj vďaka týmto drobným krokom, ktoré ťa nebudú stáť veľa času, môžeš postupne zlepšovať svoje okolie a úroveň udržateľnosti aj v tvojej samospráve.

Viac o udržateľnosti a manažérskych prístupoch sa dozvieš v študijnom programe Manažment na FRI, kde ti počas štúdia poskytneme mimoriadne cenné informácie, ktoré ti potom parádne naštartujú kariéru v manažérskom svete. Viac info o prihláškach nájdeš tu. A ak v tomto roku maturuješ, ešte to stíhaš! Prihlášky uzatvárame až 31.3.2024.

A nezabúdaj: Buď manažérom malých zmien okolo seba a prispej k lepšej budúcnosti 😊

Written by