PPC marketing: Ako ho využiť na zvýšenie návštevnosti a konverzií

Online marketing predstavuje v dnešnom svete nevyhnutnú súčasť celkovej marketingovej stratégie podniku. Zanedbanie online prezencie môže viesť k upadaniu podnikania vzhľadom na nevyužívanie množstva príležitostí.

Jednu z významných foriem online marketingu predstavuje PPC marketing (doslovný preklad platba-za-kliknutie, preložené z angličtiny „pay-per-click“). Ide o efektívny spôsob, ako zvýšiť návštevnosť webových stránok a získať viac zákazníkov. Funguje tak, že inzerenti platia za kliknutia na svoje reklamy, ktoré sa zobrazujú na základe kľúčových slov, ktoré ľudia používajú pri vyhľadávaní.

Ako teda v praxi vyzerá taká PPC reklama?

Obrázok 1. PPC reklama vo vyhľadávači Google

Ako je možné vidieť na obrázku, najvyššie sa nachádzajú výsledky vyhľadávania označené ako „Sponzorované“. Tieto predstavujú PPC reklamy z Google Ads, reklamnej platformy od spoločnosti Google.

PPC reklamy je možné využívať na rôznych miestach, vrátane:

  • vyhľadávacích nástrojov ako Google a Bing,
  • sociálnych sietí ako Facebook a Instagram,
  • bannerov na webových stránkach,
  • videoklipov na YouTube,
  • trhoviska ako Amazon.

PPC marketing môže pomôcť prilákať nových zákazníkov a rozvíjať podnikanie. A to tým, že sa značka zviditeľní konkrétnym cieľovým skupinám a tie sa presmerujú na vysokohodnotné stránky, ktoré podporujú podnikateľské ciele.

Poďme si teda prejsť, prečo sú PPC reklamy tak využívané:

1. Efektívne cielenie

PPC reklamy sú účinné, pretože umožňujú zacieliť sa na presné publikum. To znamená, že reklamy sa zobrazia ľuďom, ktorí majú najväčší záujem o to, čo podnik ponúka. To môže pomôcť zvýšiť konverzie a znížiť náklady na reklamu.

Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako zacieliť PPC reklamy. Je možné zacieliť na ľudí na základe ich záujmov, demografických údajov, správania alebo dokonca polohy. To dáva úplnú kontrolu nad tým, komu sa reklamy zobrazujú.

Napríklad, ak podnik predáva oblečenie pre ženy, môže zacieliť svoje reklamy na ženy vo veku 25-45 rokov, ktoré žijú v Bratislave a majú záujem o módu. To pomôže podniku osloviť potenciálnych zákazníkov, ktorí si najpravdepodobnejšie kúpia ich produkty.

2. Rýchle výsledky

S PPC je možné začať generovať návštevnosť už v ten istý deň, ako sa začne s kampaňou. To je oveľa rýchlejšie ako optimalizácia pre vyhľadávače (SEO), ktorá môže trvať mesiace, kým začne prinášať výsledky.

3. Nákladová efektívnosť

PPC reklamy sú skvelým spôsobom, ako dosiahnuť marketingové ciele bez toho, aby bolo nutné minúť veľa peňazí. Vopred sa podnik rozhoduje, koľko chce minúť celkovo a koľko za jedno kliknutie. Výhodou je aj to, že podnik platí iba vtedy, keď niekto klikne na jeho reklamu. To v kombinácii s výkonným zacielením znamená, že podnik má dobrú šancu osloviť relevantné publikum za výhodnú sumu.

4. Jednoduchý monitoring

PPC marketing poskytuje oveľa viac údajov a možností analýzy ako tradičné formy marketingu. Pravdepodobne nikdy nebudeme vedieť presne, koľko ľudí videlo našu billboardovú reklamu alebo si prečítalo našu reklamu v časopise, ale môžeme ľahko sledovať, koľko ľudí kliklo na našu PPC reklamu a čo následne urobili.

Vďaka tomu je možné sledovať, aké výsledky PPC kampaň prináša. To umožňuje ľahko pochopiť, čo funguje a čo nie, a podľa toho upraviť svoje kampane.

5. Ľahké spravovanie kampaní

Kedykoľvek počas behu PPC kampane je možné upravovať jej parametre na základe toho, čo vyplynie z analýzy a monitoringu. Je možné nastaviť a zmeniť maximálnu cenu za kliknutie, či zmeniť rozdelenie rozpočtu. Vďaka tomu je možné upravovať svoju stratégiu za pochodu.

Táto úroveň kontroly umožňuje optimalizovať kampaň a rýchlo sa prispôsobiť, ak je to potrebné. Napríklad zvýšiť rozpočet reklám, ktoré fungujú dobre alebo pozastaviť a vykonať zmeny v reklamách, ktoré nefungujú.

6. Budovanie povedomia o značke

PPC reklamy pomáhajú budovať povedomie o značke. Keď sa reklamy zobrazujú v relevantných výsledkoch vyhľadávania alebo na reklamných sieťach, ľudia ich vidia, aj keď na ne nekliknú. To im pomáha zapamätať si značku a spoznať jej produkty alebo služby.

A ako povedal Bill Bernbach, otec reklamy, ako ju dnes poznáme,: „Nikto nepočíta počet spustených reklám, pamätá si len dojem, ktorý ste urobili.“. Je preto potrebné si uvedomiť, že budovanie silnej značky je založené na kvalite obsahu, ktorý ponúkame našim zákazníkom.

Obrázok 2. Plánovanie online marketingovej kampane

Na druhej strane je potrebné brať do úvahy, že PPC marketing vie priniesť aj svoje negatíva, hlavne v prípade venovaniu nedostatočnej pozornosti. Patria sem:

  • Cena: PPC reklama môže byť drahá, ak nie je správne spravovaná.
  • Účinnosť: PPC reklama môže byť efektívna iba vtedy, ak je dobre navrhnutá webová stránka a dobre cielenie kampane.
  • Konkurencia: PPC reklama môže byť v silnom konkurenčnom prostredí a môže byť náročné dosiahnuť horné priečky vo výsledkoch vyhľadávania.

Aby bolo možné dosiahnuť správne nastavenie PPC kampane a predísť tým tak negatívam s nimi spojeným, je možné využiť nasledujúce odporúčania:

  1. Definovať marketingové ciele.
    1. Čo sa má dosiahnuť PPC reklamou? Zvýšiť návštevnosť webových stránok, zvýšiť konverzie alebo zlepšiť povedomie o značke?
  2. Vybrať správne kľúčové slová.
    1. Kľúčové slová sú slová a frázy, ktoré ľudia používajú pri vyhľadávaní na internete. Je potrebné vybrať si kľúčové slová, ktoré sú relevantné pre daný produkt alebo službu a ktoré sú relevantné pre cieľovú skupinu.
  3. Vytvoriť pútavé reklamy.
    1. Reklamy by mali byť pútavé a mali by presne informovať ľudí o tom, čo im podnik ponúka.
  4. Spravovať kampane a sledovať ich výsledky.
    1. Podnik by mal neustále sledovať svoje kampane a optimalizovať ich tak, aby boli čo najviac efektívne.

Skratka PPC sprevádza životom prakticky každého podnikateľa v online sfére. Konkurencia v tomto prostredí je značná, a preto je nevyhnutné podporovať svoje podnikanie rôznymi kanálmi, či nástrojmi. V online prostredí patrí medzi najvýznamnejšie z nich práve PPC reklama.

PPC reklama je účinný spôsob, ako osloviť potenciálnych zákazníkov, ktorí majú záujem o produkty alebo služby podniku. Je to forma reklamy, pri ktorej sa platí iba za kliknutia na reklamu. To znamená, že je možné presne sledovať, kto sa o produkty alebo služby podniku zaujíma a ako dobre fungujú nastavené kampane.

Written by